8 Nap Marokkóban

8 Nap Marokkóban

356 000 Ft-tól

Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, építészei és kézművesei építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit. A „legnyugatibb Kelet” országa, az „arab Nyugat”. Mese, romantika, egzotikum keveredése, varázslatos királyi városok, az Atlasz-hegység hófödte csúcsai, cédruserdők, homoksivatagok. Itt megtalálja a Kelet rejtelmeit és eljuthat Humphrey Bogart Casablancájába, vagy a tündöklő Marrakeshbe.

1. nap: Budapest - Bécs - Marrakesh

Indulás Bécsből repülőgéppel (ingyenes transzfer Budapestről a Bécsi reptérre) Marrakeshbe. Transzfer a szállodába. (2 éjszaka)

2. nap: Marrakesh

Ma felfedezzük a régi karavánutak kereszteződésében, datolya- és pálmaligetek tövében fekvő ősi királyi várost. Marrakesh műemlékekben igen gazdag, ezért rengeteg látnivaló vár ránk, mint a rózsaszínű óvárosban található Koutoubia-mecset, a Saadiana sírok, Bahia Palota vagy a Holtak-tere, melyet Afrika legnagyobb szabadtéri színpadaként is ismert.

3. nap: Beni Mellal - Fes

Ébredés és reggeli után hosszabb útra indulunk. Az utazás során az ország változatos természeti kincseit ismerjük meg. Berber-falvakon és a Közép-Atlasz erdein keresztül jutunk el Beni-Mellalba, mely egy igazi kis kereskedőváros. Séta az Ain Asserdoun forrásnál. Késő délutáni órákban Fesbe érve már messziről látszanak az Atlasz hófedte hegyei, mely különlegesen hat egy trópusi világban, s mutatja, hogy a város varázsával semmi sem vetekedhet. Szállás és vacsora Fesben (2 éjszaka).

4. nap: Fes (ebéddel a medinában)

Mai napunkat Fesben töltjük, mely az ország szakrális és kulturális központja. Medinájában, azaz óvárosában szinte kézzel fogható a múlt, mivel utcáival, mecseteivel, kézművesiparával akár egy élő múzeum. A város I. és II. Idrisz alatt lett Marokkó első fővárosa, kiknek köszönhetően Fes ma a Világörökség része. Ellátogatunk a mauzóleumhoz, majd a sikátorokban tett séta után eljutunk a Királyi palotához, Mellah főutcájára, mely egykor magába foglalta a zsidó negyedet is.

5. nap: Fes - Rabat - Casablanca

Reggeli után elindulunk Rabatba, a királyság fővárosába.Műemlékekkel teli óvárosa szép példája a múltnak. Olyan csodákat találunkitt, mint a Hasszan-toronyból való kilátás, a hangulatos piacok, a királyi palota előtti gárdisták felvonulása, vagy épp az újvárosban található V. Mohamed mauzóleuma. Szállás Casablanca-ban. (1 éj).

6. nap: Casablanca - El Jadida - Marrakesh

Reggeli után megnézzük a II. Hasszan Mecsetet,Casablanca meghatározó látványosságát, amely a világ hetedik és Marokkólegnagyobb mecsete. Minaretje a világon a legmagasabb, 210 méteres. Látogatásunkután séta és szabadidő Casablanka tengerpartján. Ezt követően El Jadidaba utazunk.Megnézzük az erődöt és a földalatti ciszternákat. A nap végén visszaérünk Marrakesh-be, ahol a következő 2 éjszakát töltjük.

7. nap: Félnapos kirándulás az Ourika-völgyébe

A Magas-Atlasz szívében található azOurika-völgye lenyűgöző kilátásairól és a hegyek lejtőin elhelyezkedő vályogházairólismert. Valódi Berber falvak, csodás természet, páratlan panoráma. Röviden összefoglalva,erre számíthat az Ourike-völgyébe látogató turista, és egy kis betekintést a berberekhétköznapi világába. Kora délután érünk vissza a marrakeshi szállodánkba, aholmarad még idő a vacsora előtt egy kis pihenésre, vagy úszkálni a hotel medencéjében.

8. nap: Hazautazás

Búcsút veszünk Marokkótól. Transzfer a repülőtérre, majd indulás Bécsen keresztül Budapestre.

 

 

Utazás

Utazás Bécsből Marrakesh - be repülőgéppel a Austrian Airlines menetrendszerű közvetlen járatával.

Majd a repülőtérről autóbuszokkal folytatjuk utunkat a szálláshelyünkre

Hazautazás szintén Marrakesh - ből Bécsbe a Austrian Airlines járatával.


Ingyenes transzfer Budapestről a Bécsi reptérre.
További felszállási lehetőség Győrben.

Austrian Airlines menetrendje:

2024.10.11
Bécs - Marrakesh (10.15 - 13.20)

2024.10.18
Marrakesh - Bécs (14.20 -  19.20)

Szállás

7 éjszaka négycsillagos szállodákban:

Marrakesh: 1. és 2. éjszaka

Fes: 3. és 4. éjszaka

Casablanca:  5. éjszaka

Marrakesh: 6. és 7. éjszaka

Ellátás

Az utazás teljes ideje alatt biztosítjuk a félpanziós ellátást.

A reggeli és a vacsora svédasztalos rendszerben kerül felszolgálásra.

( a Fes-i napon ebédet is biztosítunk a Medinában)

Időpontok

 2024. október 11. -től // BETELT

Részvételi díj tartalmazza:
    Utazás repülőgéppel, és
    modern buszokkal
    7 éjszaka szállást reggelivel
    és vacsorával
    23 kg-os feladható poggyász
   

Kötelezően fizetendő:
    Baleset-, betegség- és
    poggyászbiztosítás
    hozzájárulás: 640 ft / fő / nap

   
Nemz. repülőtéri illeték: 42.000 Ft

   Marokkói baksis : 30,- EUR
    Helyszínen fizetetndő
    kedvezményes csomagár: 270,- EUR


Extra fizetendő:
    Egyágyas felár: 16,000 Ft/éj
    (vagy társítás)
    Stornóbiztosítás (3,5 %)

Ország bemutatása

Marokkó

Fővárosa: Rabat

Államforma: alkotmányos - monarchia

Népszámlálás szerint:29 680 069 fő - Terület:446 550 km²

 

Marokkó egy arab állam Északnyugat-Afrikában. Az Atlanti-óceán partján fekszik, és a Gibraltári-szorostól kezdődően, a Földközi-tengerrel is határos. Szárazföldi szomszédjai, északon Spanyolország (Ceuta, Melilla), keleten Algéria, délen Nyugat-Szahara. Az ország neve a középkori "Morroch" latin névből ered, amely pedig Marrákes város nevéből származik.

Felszínét a fiatal Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó Atlasz vonulatai hálózzák be. Északon a Rif-hegység előterében termékeny parti síkság húzódik. A Rif-hegység dél felé a Szebu-medencére tekint. A 600–1300 m magas Marokkói-Mezetát keletről a Középső-, az ország legmagasabb csúcsát hordozó Magas- és az Antiatlasz vonulatai határolják. A hegyvonulatok dél-délkeleti irányban, azaz a Szahara felé lejtenek. Az ország legmagasabb hegye a Túbkal-hegy (4165 m).

A tengerpart mediterrán éghajlatú. Az ország belseje felé haladva az éghajlat egyre szárazabb és szélsőségesebb. A Szahara éghajlata pedig sivatagi.

A legnyugatibb arab ország, Marokkó története a közel ezer esztendős föníciai hódítással kezdődött. Az i.e. 12. században létesültek a nagy tengerparti városok (Tanger, Szalá, Casablanca). A föníciai fennhatóságnak a római légiók érkezése vetett véget, akik az i. sz. 42-ben a tengerparttól távol eső, belső területeket is meghódították. A vandálok uralma (429 – 534) után a terület a 6. században a Bizánci Birodalom része lett.

Marokkó volt az első ország, amely elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét 1777-ben. A marokkói-amerikai barátsági szerződés jelenleg az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi ilyen jellegű, megszakítás nélkül érvényben lévő szerződése.

1956. március 2-án Franciaország megállapodott a marokkói szultánnal a függetlenségről, majd április 7-én a spanyolok is lemondtak a védnökségről. Marokkó 1969 júniusában II. Hasszán alatt egységes független királysággá alakult az északi spanyol, a déli francia és Tanger nemzetközi fennhatóság alatt álló területek egyesítésével.

Alkotmány, államforma

A mai alkotmányt 1996-ban fogadták el. Ez kimondja, hogy Marokkó államformája alkotmányos, demokratikus és szociális monarchia.

A király az alkotmány szerint domináns szerepet tölt be. VI. Mohammed az ország államfője. Ő nevezi ki az ország miniszterelnökét és ő oszlathatja fel a parlamentet. Új választásokat is ő írja ki. A hadsereg főparancsnoka is egyben.

A 2011 elején kezdődött békés tüntetések nyomán az uralkodó népszavazást hirdetett meg az év július 1-jén az alkotmány modósításáról. A népszavazás sikeres volt, így megváltozott az alkotmány.

 

Marokkó etnikumai

Marokkó lakosságát nagyobb részt berberek (75%), arabok (15%) és az ő keverékeik alkotják. A lakosság egy kis része még mindig nomád, ill. félnomád életet él – ők inkább berberek. A berberek főleg az ország déli területein élnek.

Mintegy 60 000 francia és spanyol tanár, mérnök, technikus él az országban. Népsűrűség egyenlőtlen: a lakosok 2/3-a az ország északnyugati-északi részén él, az Atlasz-hegység-től a tengerpartig. A Szaharában csak a népesség 10%-a lakik. Az üzleti élet és az ipar központja Casablanca, ami egyben jelentős kikötő is. Rabatban székel a kormány. Tanger a legjelentősebb kikötőváros; az átjáró Marokkóból Spanyolországba. Fez kulturális és vallási központ, a dominánsan „berber” Marrakes a fő turistaközpont.

Az ország hivatalos nyelve az arab, de az országban azonban több berber nyelvet is beszélnek:

Gasztronómia

Az étkezéshez hozzátartozik egy egyfajta szertartás. Minden étkezés testünk megtisztulását jelenti a kultúra szerint. Ha az országban járunk és meghívnak minket egy baráti étkezésre, soha ne utasítsuk vissza, hanem fogadjuk el egy baráti mosollyal és kövessük a házigazdákat az étkezés előtt rituáléban. Mikor leültünk az asztalhoz, egy tálban szappan nélküli vizet visznek körbe amiben megmoshatjuk a kezünket. Szappan azért nincs benne, mert szerintük elrontaná az étel ízét. Miután mindenki megmosta a kezét, egy nagy, közös tálban érkeznek az ételek az asztalra. Csak jobb kézzel szabad elvenni az ételt, mert a bal kéz tisztátalannak számít, és csak a tál mifelénk eső oldaláról. Mivel mi vagyunk a vendégek, a finomabb falatok úgyis a hozzánk közelebb levő oldalon lesznek. Az étkezés addig tart, ameddig mindenkinek üres nem lesz a tányérja és a középső tál is. Ha nem fér belénk több, inkább tartsunk szünetet és hörpíntsünk egyet a mentolos teából, minthogy avval a kifogással álljunk elő, hogy tényleg nem fér belénk több.

Elkötelező jellegű foglalás
Kapcsolatfelvételi adatok
Utazás adatai

Írja be a karaktereket amit a dobozban lát.
A spammer programok miatt van erre szükség.
Üzenetét az ch@city-holiday.hu e-mail címre továbbítjuk.