Észak-Anglia szépségei /Manchester-York-Durham/

Észak-Anglia szépségei /Manchester-York-Durham/

398 000 Ft-tól

York Anglia egyik legősibb városa, amelyet még a vikingek alapítottak. Mind a mai napig London után a legnépszerűbb angol desztinációk között szerepel. Ezt az utat olyan vidékekre tervezzük, amelyeket leginkább a filmekből és a könyvekből ismerünk. Bepillantást nyerünk az angolok ősi területére. Közben megnézhetjük Észak-Európa legnagyobb gótikus katedrálisát, megkóstolhatjuk a yorkshire puddingot, sétálhatunk egyet az ipari forradalom első fejlett városában, utazhatunk gőzös vontatta vonattal, láthatjuk Hadrianus-császár falát és azt a durhami katedrálist, ahol Harry Potter és diáktársai „tanultak”. 


1. nap: Érkezés – Manchester

Indulás Budapestről Manchesterbe a menetrend függvényében. Érkezésünket követően buszos és gyalogos városnézés Manchesterben. Manchester Anglia ősi ipari centruma, az egykori Brit Birodalom egyik gazdasági centruma, amelynek szerepét mi sem mutatja jobban, hogy ide futottak be az első menetrendszerinti személyvonatok a világon. Sétánk során a katedrálistól egészen a városházáig barangolunk, ismerkedve a város érdekességeivel. Kora este érkezünk Yorkba, ahol 3 éjszakára a szállásunk lesz.


2. nap: Leeds – York

Reggeli a szállodában, majd buszunkkal a közeli Leeds városába utazunk. Leeds, Anglia közepén helyezkedik el és már a XVII. század végén hajózási csatornákkal kapcsolódott be a világkereskedelembe. Ma is a vásárlóárkádjairól, a Corn Exchange-ről és a parkjairól híres. Itt találták fel az egérfogót és itt nyílt meg az első Marks&Spencer áruház a világon. Először a Királyi Páncélgyűjteményt keressük fel, ahol igazi japán szamurájpáncélt, VIII. Henrik szarvakkal aggatott sisakját vagy a világ egyik legnagyobb állatpáncélját is megtekinthetjük. Később lehetőségünk lesz meglátogatni Európa legnagyobb fedett piacát, a viktoriánus kori Kirkgate-et, ahol 800 árus várja a betérőket. Délután visszatérünk Yorkba, ahol látogatást teszünk a Nemzeti Vasúttörténeti Múzeumban. Anglia a vonatozás őshazája, és ez a gyűjtemény igazi technikatörténeti csodákat rejt. Itt őrzik a világ első gőzmozdonyát, a Rocketet, de láthatunk art deco mozdonycsodákat és egy igazi japán Shinkansent is. Vacsora és szállás Yorkban.


 3. nap: York

A reggeli után a teljes napot York felfedezésére szánjuk. A vikingek által alapított várost máig körbeveszik a középkori várfalak. Először az ódon, kerek Yorki kastélyt tekintjük meg, majd elmerülünk a Viking múltban a Jorvik Viking Központban. Később egy kiadós séta keretében keressük fel az óváros számos látványosságát. Andalgunk a Shambles roskatag házai között, gyönyörködünk a Betty teaházánál és így érünk el a csodálatos York Minsterhez, ami Észak Európa legnagyobb gótikus katedrálisa. Természetesen lesz lehetőség a szabadidőben felfedezni a sikátoros központ ékszerdoboz üzleteit. Délután hajókirándulásra invitálunk mindenkit az Ouse folyón, ahonnan a város egy újabb arcát mutatja meg nekünk. Vacsora és szállás Yorkban


4. nap: York – Castle Howard – vonatozás – Whitby – Durham

A reggelit követően elhagyjuk Yorkot és elindulunk észak felé. Első megállónk a Howard família ősi birtoka, a 320 éves György-kori palota, Castle Howard. Ez Észak-Anglia egyik legszebb, máig lakott kastélya, amelyet óriási díszkert vesz körül. A kastély 1952 óta áll nyitva nagyközönség előtt, azóta számos filmet és sorozatot forgattak itt, többek között szerepelt a Downton Abbey-ben és a Bridgertonban is. Utunkat Pickering felé folytatjuk. Itt szállunk fel gőzmozdony vontatta szerelvényünkre. A North Yorkshire Moors Railway jelenleg Anglia legnépszerűbb gőzősőkkel operáló nosztalgiavonala. A 37 km-es vonatozás egy másik korba repít vissza minket. A vasútvonal szerepelt a Harry Potter filmsorozatban, és a 2023-as Mission Impossible, illetve Indiana Jones filmben is. A vonatról a festői, tengerparti halász- és kikötővárosban, Whitbyben szállunk le. Whitby Bram Stoker világhírű regényében, a Draculában is szerepel. A szabadidőben lehetőség van felkapaszkodni a dombtetőn található St. Mary Church-höz, ahonnan az egész óváros belátható. Este érkezés Durham-be. Vacsora és szállás Durham-ben (2 éjszaka).


5. nap: Hadrianus fala és Beamish

Reggelink elfogyasztása után egy egész napos kirándulásra indulunk. Először Hadrianus falát keressük fel. Ez Anglia legnagyobb, máig megmaradt római kori emléke, amelyet Hadrianus császár uralkodása alatt építettek fel Britannia provinciában, hogy védelmezhessék a Római Birodalmat az északi betörésekkel szemben. A fal 74 km hosszú és 1987 óta a Világörökség része. A délutánt az ország leghíresebb tematikus parkjának, skanzenjének szenteljük. Ez a Beamish Museum, Anglia elsőként megnyílt szabadtéri kiállítása. A céljuk, hogy megőrizzék és bemutassák Észak-kelet Anglia vidéki, kisvárosi életét. Komplett városrészek vannak korhűen berendezve, jobbára eredeti épületekkel, más-más korszakokból. A látogatókat nosztalgiavillamosok és buszok szállítják a 350 hektáros területen. Békebeli pékséget, élelmiszerboltot, pubot, iskolát, városházát és megannyi részletet figyelhetünk meg. A hatás olya tökéletes, hogy filmek és sorozatok használják rendszeresen korabeli forgatási helyszínekként a beamishi látványosságokat. Este visszatérünk Durhambe.


 6. nap: Durham – hazautazás

Utolsó napunk délelőttjét Durham felfedezésére szenteljük. A város a Wear folyó két partján terül el. Sétánk során felkeressük a főteret, elhaladunk a katedrális mellett és látogatást teszünk a kastélyban. Durham kastélya és katedrálisa ma már a Világörökség részének számít. Látnivalói, hangulata miatt Durham-et Észak-Anglia gyöngyszemének szokás nevezni. A szabadidőben lehetőségünk nyílik az utolsó souvenir-ek beszerzésére. Utazás Magyarországra Leeds-ből a késő délutáni órákban, frankfurti átszállással a Lufhansa menetrend szerinti járatával.

Utazás

Utazás Budapestről Manchester-be a Ryanair közvetlen repülőjáratával, majd a repülőtérről autóbuszokkal folytatjuk utunkat a szálláshelyünkre.

Hazautazás Leeds-ből, Frankfurti átszállással Budapestre az Eurowings repülőjáratával.

Szállás

1. - 3. éjszaka: York környékén háromcsillagos szállodában

4. - 5. éjszaka: Durham környékén háromcsillagos szállodában

Ellátás

Félpanzió

Időpontok

2024. július 17.-22.


Részvételi díj tartalmazza:
  - Utazás repülőgéppel, és
      modern buszokkal
  - Félpanziós
  - 5 éjszaka elhelyezés 2 ágyas
      szobákban

Kötelezően fizetendő:
  - Baleset-és betegség biztosítás
      hozzájárulás: 640 Ft / fő / nap
  - Nemzetközi reptéri illeték:
      40.000 Ft / fő

  - Helyben fizetendő
      részvételi díj: 350 GBP (angol font)

Extra fizetendő:
  - Egyágyas felár: hamarosan
      (vagy társítás)
  -
Stornóbiztosítás (3,5 %)

Elkötelező jellegű foglalás
Kapcsolatfelvételi adatok
Utazás adatai

Írja be a karaktereket amit a dobozban lát.
A spammer programok miatt van erre szükség.
Üzenetét az ch@city-holiday.hu e-mail címre továbbítjuk.