ANDALÚZIA (Dél-Spanyolország)

ANDALÚZIA (Dél-Spanyolország)

283 500 Ft-tól

Andalúzia Spanyolország legkülönlegesebb, legtöbb látnivalót kínáló tája. A mór kultúrát idéző számtalan erőd, palota, a városok szűk utcái, virággal teli belső udvarok, és a több száz kilométer hosszú tengerpart mindenki számára rejteget kedvére való ínyencséget.Córdobát régi történelme, gazdag kultúrája teszi kihagyhatatlanná, mely az arabok fellegvára volt. A Sierra Nevada lábánál fekvő Granadában a csodálatos mór palotát, az Alhambrát tekintjük meg. A Costa del Sol fővárosában, Malagában megkóstolhatjuk a helyi fi nomságokat, míg Gibraltárban megetethetjük a híres kismajmokat.

 
Granada - Sevilla - Córdoba - Gibraltár1. nap: Érkezés Malagába

Indulás Budapestről repülőgéppel (a menetrend függvényében) Malagába. Szállás az andalúz tengerparton. Itt fogadja Önöket az iroda képviselője. Transzfer a szállodába, majd egy üdvözlőital mellett megismerhetik a kirándulási lehetőségeket. 

 

 2. nap: Sevilla

Első fakultaív kirándulásunk Sevillába visz. Híres egyetemi város, érseki székhely. Spanyolország egyik legszebb és legérdekesebb városa, szűk, kanyargós, sikátorszerű utcáival, mór stílusú épületeivel, gyönyörű kertjeivel. Leghíresebb emlékműve, a Giralda, a fantasztikus torony. A torony tetején a hitet ábrázoló szélkakas – giraldillo ékeskedik -, innen ered a Giralda név. Európa legnagyobb gótikus katedrálisára utal a mondás: „Aki nem látta Sevillát, nem látta a csodát.” A csoda az ebéd utáni szieszta után folytatódik. Megszólalnak a flamenco gitárok, és a táncosok fodros ruhakölteményeikben hajnalig szórakoztatják az utazót. Spanyolország legősibb, legelőkelőbb, legimpozánsabb intézménye a sevillai aréna, amelyet 1758-ban kezdtek építeni.

3. nap: Alhambra - Albaicin

A mai nap Andalúzia egyik „ékkövét”, a Granada mellett található  Alhambra Palotát, a Világörökség részét keressük fel. Helyi kísérő segítségével az utolsó kalifai rezidenciát, a világhírű palotaegyüttest és a Generalife kerteket tekintjük meg. “Aki nem látta az Alhambrát, az nem látott semmit”, tartja a mondás, így mi sem hagyhatjuk ki a mór Naszríd-dinasztia építette örökséget, melynek a havas Sierra Nevada ad tökéletes hátteret. Délután felkeressük az Albaicin negyedet, melyet 1994-ben az UNESCO világörökség részévé választottak. Nem annyira műemlékei, mint inkább különleges hangulata ragadja meg az ide ellátogatókat.

4. nap: Córdoba

Utazás a Guadalquivir partján fekvő Cordobába. A kirándulás visszavisz a X. századba, a nyugati arab civilizáció legjelentősebb  városába, mely mindmáig megőrizte mór jellegét. Elsőként a szinte mindenki által ismert Mezquita mecsetet tekintjük meg, melynek hatalmas belső termét 850 díszes, márványból és jáspisból készített oszlop tartja. Majd bebarangoljuk az egykori zsidó óváros sikátorait.

5. nap: Gibraltár - Marbella

Az Ibériai-félsziget legdélebbi részébe, Gibraltárra invitáljuk Önöket, amely 1704 óta brit felségterület, és Afrikátólmindössze 14 km választja el. A spanyol szárazföldhöz csupán egy keskeny földnyelvvel kapcsolódik. Gibraltár kedves jelképe a kolóniában élő majmok csapata. A majomsziklamegtekintése után elindulunk hazafelé, de útközben rövid pihenőt teszünk az andalúz luxus fellegváránál, a tengerparti Marbellában.

6. nap: Malaga - Ronda

Délelőtt a vad sziklaformációiról, mély szurdokáról és bájos szűk utcáiról híres Rondába töltünk felejthetetlen órákat. Itt zajlott le Spanyolország első bikavidala. Arénája ma is híres városképi elem. Délután Costa del Sol „fővárosába”, Malagába utazunk. A napfényes Malaga szép látnivalókat, jó strandokat és gasztronómiai különlegességet nyújt.

7. nap: Szabadnap

Lehetőség van fürdeni a tengerben, kipihenni a előző napi fáradalmakat és élvezni az andalúz partvidék csodálatos klímáját.


8. nap: Hazautazás

Reggeli után - rengeteg élménnyel gazdagodva - hazautazás a malagai reptérről Budapestre.

 

 

Utazás

Utazás Malaga - ba repülőgéppel menetrendszerű közvetlen járattal, majd a repülőtérről autóbuszokkal folytatjuk utunkat a szálláshelyünkre.

Hazautazás szintén Malagából-ból Budapestre menetrendszerű közvetlen járattal.

Szállás

4 csillagos tengerpart közeli szállások
Fuengirola környékén

 

Ellátás

Az utazás teljes ideje alatt biztosítjuk a félpanziós ellátást.

Időpontok

 2024. október 01-08. // Betelt

 2024. október 08-15. // Betelt


Részvételi díj tartalmazza:
    Utazás repülőgéppel, és
    modern buszokkal
    Négy csillagos szállások
    félpanzióval
    7 éjszaka elhelyezés 2 ágyas
    szobákban
    max 20 kg-os feladott poggy.

Kötelezően fizetendő:
    Baleset-, betegség- és
    poggyászbiztosítás

    hozzájárulás: 490 ft / fő / nap
    Nemzetközi reptéri illeték:
    46.900 ft
    helyben fizetendő
    részvételi díj: 270 Eur.


Extra fizetendő:
    Egyágyas felár: 13.200 ft/fő/éj
    (vagy társítás)
  
  Stornóbiztosítás (3,5 %)
    Programok

Ország bemutatása

Andalúzia

Területe                     87 268 km²

Teljes népesség          7 478 432 fő

Andalúzia Spanyolország európai részének legdélebbi tájegysége és autonóm közössége. A Gibraltárral és Portugáliával is határos tartomány a Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól egészen a Costa del Sol homokos tengerpartjáig terjed. Andalúziát világszerte gyönyörű városairól, mecsetjeiről, a bikaviadalokról, pompás lovairól és sherryjéről ismerik.

A tartomány neve a középkori arab megszállók (mórok) által létrehozott állam, al-Andalúsz nevéből származik, amelynek bizonytalan eredetű végső forrása valószínűleg vandálok lakta területre utal.

A tartomány központi részét az Andalúziai-medence uralja. Egykor öböl volt, de a Sierra Nevada és a Sierra Morena folyói lassan feltöltötték. A hatalmas síkságnak ezer arca van. A medencét Andalúzia legnagyobb folyója, a Guadalquivir élteti, partján mindig dús a növényzet. A mediterrán éghajlatra jellemző babérerdők, olajfaligetek és mandulafenyők borította alföld, a szárazföld belseje felé egyre dombosabbá és szárazabbá válik


Történelem

Az arab uralom: „A csodás al-Andalúsz”

711-ben az arabok (mórok) Tárik hadvezér vezetésével (7000 gyalogos berber harcos) átkelve a Gibraltári-szoroson a félszigetre, beavatkoznak a vizigót polgárháborúba és uralmuk alá hajtják a területet.

732-ben a Tours-i csatában (magyar nyelvterületen poitiers-i csata néven ismert), Martell Károly kiűzi az arabokat Galliából (csaknem a teljes mai Franciaországból), de részben e déli frank területek, valamint a mai Spanyolország és Portugália szinte teljes területei még évszázadokig a mórok kezében maradnak. Az arab-mór uralom központjai: Córdoba, Sevilla, Granada, gazdasági központjai: Málaga, Almería.

756-ban a Córdobába menekült I. Abdar-Rahmán omajjád uralkodó megalapítja a Córdobai Emirátust, önálló államát, mely a félsziget jelentős területére kiterjed. A korszakban bevezetik a mesterséges öntözést, fejlődik a selyem- és fegyvergyártás, felvirágzik a gazdaság és a kultúra. A Córdobai Emirátusra általában jellemző a vallási türelem; a keresztények közül sokan áttérnek az iszlám hitre.

1086-ban észak–afrikai berberek, az almorávidák megvédik az iszlám államot a keresztények hódításaival szemben, és a déli területeket egyesítik afrikai birodalmukkal.

Andalúzia művészete - Mór mecsetek

A mórok nagy hatással voltak az egész ország nyelvére, kultúrájára, építészetére, hagyományaira. Andalúziában érték el a legnagyobb hatást, hiszen ez a terület volt a leghosszabb ideig mór kézen. Ma is élnek arabok a tartományban, de főleg az arab fürdők, a mecsetek és a kalifák, emírek palotái idézik a történelmi kort.

A mórok a sivatag népe, így a vizet szentként, minden élet alapjaként tisztelték. Mindemellett a Korán előírja az igaz hitűeknek a testi tisztaságot. Andalúziában ekkor tucatjával épültek az arab fürdők. Kiterjedt csővezeték hálózatokon keresztül folyt a meleg és a hideg víz a medencékbe. A közfürdőkben az egyik nap a férfiaké volt, míg a következő a nőké. A fürdőknek azonban nemcsak a megtisztulást kellett szolgálniuk, hanem érzéki elégedettséget is ki kellett váltaniuk a fürdőzőkből. Ezért igyekeztek díszes csempékkel borítani a fürdőket, és a vizet is általában kőszobrok köpték.

Andalúzia híres szülöttei

Ibn Gabirol-Pablo Picasso-Federico García Lorca-Antonio Banderas-Bartolomé Esteban Murillo-Gustavo Adolfo Bécquer-Diego Velázquez

Elkötelező jellegű foglalás
Kapcsolatfelvételi adatok
Utazás adatai

Írja be a karaktereket amit a dobozban lát.
A spammer programok miatt van erre szükség.
Üzenetét az ch@city-holiday.hu e-mail címre továbbítjuk.